Кава збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику

12.02.2025

У найбільшому в історії дослідженні зв'язку між кавою та мікробіомом кишечника, опублікованому нещодавно в журналі Nature Microbiology, вчені проаналізували ДНК фекалій понад 20 000 учасників, які відстежували своє щоденне споживання кави. Вчені виявили, що регулярне вживання кави пов'язане зі зростанням специфічної кишкової бактерії під назвою Lawsonibacter asaccharolyticus. «Ми не дуже багато знаємо про цю бактерію, - каже Бєлєнький, - але ми можемо вважати її досить корисною бактерією».

Вчені виявили, що збільшення вмісту хінної кислоти, яка входить до підгрупи поліфенолів (антиоксидантів, які в правильному контексті можуть зменшувати запалення), було тісно пов'язане зі зростанням L. asaccharolyticus. 

347
Оригінальна стаття: Nature Microbiology
Інші матеріали розділуНаука:
YouTube святкує 20 мільярдів відео за 20 років існування
490
The video platform YouTube has marked a major milestone — over 20 billion uploaded videos in the two decades since the first clip appeared.
40 чоловік стали мільярдерами на продажі вакцин від COVID-19. Звіт UBS "Глобальне багатство" за 2024 рік
603
В США кількість мільйонерів зросте з 22 мільйонів до 25,4 мільйона
21 теза про причини світової нерівності та бідності. Огляд теорій та сучасний стан
779
Однозначної відповіді на питання про причини бідності та нерівності поки що немає
Вчені виявили значну концентрація мікропластику у мозку хворих на деменцію
224
Висновки авторів дослідження, опублікованого в Nature Medicine
Как Бенуа Мандельборт пришел к открытию фракталов?
1933
Особую популярность фракталы обрели с развитием компьютерных технологий, позволивших эффектно визуализировать эти структуры.
Джеймс Уотсон лишен почетных званий
1309
Недавно учёный, Нобелевская премия за открытие структуры ДНK, повторил свои утверждения о связи уровня интеллекта с расовым происхождением.