© Facebook Amal Berlin Ukraine
Дискусія стосувалася надання страві статусу Traditional Speciality Guaranteed (TSG) — «гарантованої традиційної спеціальності». З такою ініціативою до Єврокомісії звернулася Туреччина. Подібний захист мають італійська моцарела та іспанський хамон. TSG дозволяє використовувати назву лише продуктам, виготовленим за визначеними стандартами. Це викликало спротив у Німеччині та частини європейських виробників, які побоювалися, що більшість популярних варіацій «німецького дьонера» не відповідатимуть вимогам і доведеться змінювати рецепти чи назву. Німецькі галузеві об’єднання наголошували, що місцевий döner давно адаптувався й відрізняється складом та способом приготування. Впровадження турецьких стандартів, на їхню думку, призвело б до великих економічних втрат. Щорічний оборот у секторі дьонера в Німеччині сягає 7 млрд євро, а в країні працює понад 18 500 закладів. Döner kebab є популярним стріт-фудом по всій Європі. За даними Європарламенту, у Польщі споживають до 5 мільйонів порцій щодня. У підсумку Туреччина відкликала свою заявку, тож виробники в ЄС і надалі зможуть вільно використовувати назву
The three-year dispute over “Döner Kebab” has come to an end
The debate concerned granting the dish the status of Traditional Speciality Guaranteed (TSG). Turkey had submitted such a request to the European Commission. Similar protection already applies to Italian mozzarella and Spanish jamón. TSG would restrict the use of the name to products made according to specific standards. This sparked opposition in Germany and among other European producers, who feared that most popular variations of the “German döner” would not qualify, forcing them to change recipes or even the name. German trade associations argued that the local döner has long since adapted, differing in composition and preparation methods. They warned that imposing Turkish standards would cause significant economic losses. The German döner market generates around €7 billion annually, with over 18,500 outlets nationwide. Döner kebab is a popular street food across Europe. In Poland alone, consumption reaches up to 5 million portions per day, according to the European Parliament. In the end, Turkey withdrew its application, meaning producers in the EU can continue to use the name “döner kebab” for national and local variations without adhering to Turkish standards.
1331